How to survive living in the jungle?

02:25



Trust me, it's my thing now.

Pengalaman hidup di kawasan tidak urban selama bertahun-tahun lamanya membuatkan adventure di Kuala Pilah hanyalah di celah gigi saja. Why? Mungkin tak ramai yang tau pengalaman survival hidup dihutan i adalah di tahap memganggakan. Hal ini kerana, saya telah menghabiskan zaman remaja saya di MRSM Lenggong selama 5 tahun dimana tahap kehutanannya adalah equal dengan tahap UiTM Kuala Pilah. (ini semua imaginary sahaja, i suffered the whole time actually :p )

Kuala Pilah?? Bring it on. Acey. Padahal dia paling bising bila kene transfer.

Untuk survive di kawasan ceruk adalah tidak sukar, anda hanya memerlukan beberapa survival kit.

1. Laptop, Handphone and Broadband (WiFi UiTM will do)



Tiga item diatas adalah yang paling crucial yang perlu ada untuk survive. Tanpa tiga benda ini, kemungkinan untuk i meroyan adalah sangat tinggi. Disebabkan Uitm dikelilingi pokok dan bukit bukau yang menghijau, aktiviti menonton wayang, karaoke ataupun window shopping adalah hampir mustahil. Jadi aktiviti lagha seperti Facebooking, Twittering dan menonton movie secara online adalah satu kewajipan.

2. Hard disc full of movies dan DVDs.

Ianya amat diperlukan terutamanya semasa hari cuti atau hari yang semuanya kelas cancel serta keadaan kewangan yang tidak mengizinkan untuk keluar beronggeng. Kalau setakat habiskan Vampire Diaries Season 1 dan Season 2 dalam masa 3 hari memang takda hal.

3. Stok Makanan


Yang selalunya akan dicari sewaktu tengah malam disebabkan terlampau leka tengok Vampire Diaries tak sedar Anjung dah tutup ataupun rambut dah ikat tocang ibu mengandung and malas nak keluar sebab kena tukar baju. Pada masa ni lah skill kulinari akan diasah, contohnya makan Brahim's Kurma dengan keropok roda, Biskut Cheese cicah tuna mayonnaise, Maggi kari campur sambal ikan bilis kering (yummeh) dan banyak lagi.

4. Kutip apa sahaja haiwan disekeliling untuk dijadikan pet.

Disamping dapat pahala amal jariah jaga haiwan, dapat juga luangkan masa melayan kerenah haiwan-haiwan comel ini. Baby kucing yang comel ni namanya Tuah, kawan i Sha jumpa dekat Balkoni bilik dia, kesian beliau ditinggalkan ibu kandung. Nasib baik jumpa Sha yang berhati suci.

Malangnya Tuah tak dapat survive dengan persekitaran yang extreme tanpa susu ibu, kasi susu formula biasa perut dia tak tahan, jadi beliau dah arwah. RIP tuah :(

Ini Li-Po the hamster, haiwan peliharaan Che Sue, beliau selalu sawan, seperti dalam gambar.


Ini pula Messi the rabbit kepunyaan NS, disebabkan Messi ada attitude problem suka lari dari sangkar, kami hanya sempat bersama selama seminggu saja. Kenang daku dalam doamu, Messi.

Anddd...... Ini lah Pet i, cool tak cool tak?

You Might Also Like

4 red shoes!

Stalkers

Newsletter